SRV:n osaajat -juttusarjan ensimmäisessä osassa kerrotaan korkean rakentamisen erityispiirteistä ja rakentamisen kehittymisestä.
SRV tunnetaan ennen kaikkea korkeista tornitaloistaan, joita on viime vuosina toteutettu jo useita. Näistä kokemuksista on syntynyt syvällinen ammattitaito, jonka keskiössä on huolellinen suunnittelu, innovatiiviset ratkaisut ja vankka asiantuntijuus.
SRV on toiminut Suomessa korkean rakentamisen edelläkävijänä jo vuosia. 75 prosenttia valmistuneista yli 100 metriä korkeista asuin- tai toimistorakennuksista on SRV:n rakentamia.
Ensimmäiset korkeat rakennuksemme olivat ainutlaatuinen Torni-hotelli Tampereen ytimessä, sekä Espoon korkein kerrostalo, veistoksellinen Niittyhuippu. Näiden kokemusten myötä aloitimme Helsingin Kalasatamassa historiamme suurimman rakennushankkeen. Koko alueen kiintopisteenä toimii kahdeksan tornitalon kokonaisuus, joista on nyt rakenteilla tai valmistunut jo viisi rakennusta.
”Olemme alan pioneereja Suomen korkeassa rakentamisessa. Kalasatamaan rakentamamme Majakka oli Suomen ensimmäinen asuintalo, joka oli yli 100 metriä korkea – aito pilvenpiirtäjä. Edelleenkin rakentamamme asuin- ja toimistorakennukset ovat Suomen kymmenen korkeimman rakennuksen joukossa”, toteaa Kai Remmler, korkean rakentamisen yksikönjohtaja ja jatkaa:
”Esimerkiksi Kalasataman tornit ovat Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen suuri yhtenäisesti kehitetty tornitalojen muodostama kokonaisuus, joiden toteutusta olemme päässeet suunnittelemaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.”
Miten korkea rakentaminen eroaa muusta rakentamisesta ja kuinka edelläkävijän asema saavutetaan?
Korkea rakentaminen vaatii valtavan määrän toistoja ja huomiota rakentamisen erityispiirteisiin
Hyvin rakennettu tornitalo koostuu onnistumisista rungossa, julkisivussa, talotekniikassa ja logistiikassa. Suunnittelussa tulee myös huomioida rakennusfysiikka, ylilämpeneminen ja pohjoisilla leveysasteilla täysin muusta rakentamisesta poikkeavat ilmiöt järjestelmäratkaisuissa.
”Sinällään korkeassa rakentamisessa on samat haasteet kuin kaikessa rakentamisessa. Niiden merkitys sen sijaan kumuloituu merkittävästi, kun jokainen työvaihe toistetaan moneen kertaan. Toistojen valtavan määrän takia pienikin myöhästyminen aikataulussa aiheuttaa tavallista merkittävämmän viiveen koko rakentamiseen. Onnistumisen takaa se, että me suunnittelemme kaiken toiminnan hankkeella ja varmistamme suunnitellun toteutumisen”, Kai kertoo.
Viranomaismääräysten noudattaminen, laadun, kustannusten ja suunnittelun varmistaminen sekä kaiken liikkuvan hallitseminen vaatii paljon huomiota.
”Esimerkiksi kaikki julkisivujärjestelmät eivät ole harmonisoidun tuotestandardin piirissä. Silloin pitää edetä rakennuspaikkakohtaisella hyväksynnällä, jonka olennaisin osa on laboratoriossa suoritettavat tekniset testaukset. Näin varmistetaan, että ratkaisut täyttävät korkean rakentamisen määräykset niin viranomaisten ja erityisesti laadun osalta. Myös massiivisten rakenteiden kanssa työskentely on paljon vaikeampaa ja vaatii paljon kontrollia niin tekemisen, materiaalien ja ihmisten liikkumisen sekä tietenkin työturvallisuuden osalta”, Kai kuvailee.
Monipuolinen viestintä korostuu myös, kun työmaalla on päivittäin noin 100–200 työntekijää, joista monella on eri äidinkieli.
”Kaikkien työmaalla työskentelevien on kriittisen tärkeää ymmärtää turvallisuuteen liittyvät erityispiirteet, aikataulun pitävyys ja hallittu toiminta. Poikkeamia ei saisi tulla lainkaan”, Kai sanoo.
Huonosti suunniteltu tai valmisteltu työ voi vaikuttaa hankkeessa moninkertaisesti. Hyvin suunniteltuna kone on hiottu upeaan kuntoon, ja hyvää työtä pystyy toistamaan.
Kai
Rakennustahti on kehittynyt valtavasti
SRV on rakentanut tornitaloja jo vuosia, mutta etenkin viime vuosien aikana korkeassa rakentamisessa on otettu merkittäviä kehitysaskelia.
”Olemme kehittäneet omia toimintatapojamme paljon. Tämä näkyy parempana hallinta-asteena ja ohjauksena, jonka lisäksi myös teknistä toteutusta on saatu suoraviivaistettua. Olemme keskittyneet ratkomaan ongelmat siten, käytämme mahdollisimman paljon valmiita tuotantoketjuja. Valitsemme ratkaisuja, jotka toimivat taatusti”, Kai sanoo.
Ensinnäkin rakennusaika on lyhentynyt, kun yksittäinen kerros saadaan nykyään rakennettua yli 70 prosenttia aiempaa nopeammin. Onnistumisen keskeisin asia on ollut hyvä työn suunnittelu. Se ja visio rakentamisen toteutuksesta ovat toimineet lähtötietona rungon rakennesuunnittelulle sekä muotti-, raudoite- ja elementtihankinnoille.
”Valmiiksi suunniteltu työvaiheistus ja aikataulut ovat edellytyksenä onnistuneelle hankinnalle. Tällöin voimme nopeuttaa aikataulua ja luoda taloudellista hyötyä meille ja urakoitsijalle. Helpotamme myös heidän tarjoustyötään ja hinnoittelua, kun aikataulu ja työ on suunniteltu valmiiksi. Jotta aikataulua ylipäätään pystyttiin lyhentää, meidän piti osata kuvata kumppaneille suunnitelmamme niin seikkaperäisesti, että hekin uskoivat sen toteutuskelpoisuuteen”, Kai kertoo.
Työ on vaatinut innovointia ja selvittämistä, sillä kukaan Suomessa ei vielä tarjoa valmista ratkaisua rungon tehokkaaseen rakentamiseen. Silloin jo suunnitteluvaiheessa tulee olla näkemys muottitekniikasta, työnsuorituksesta, esivalmistuksesta ja itse rakennetekniikasta. On myös huomioitava, ettei suomalaisilla myyntiedustajilla ole välttämättä tuntemusta myymiensä tuotteiden ominaisuuksista tai ylipäätään niiden olemassaolosta.
Myös rakennusmenetelmänä käytetty yhdistelmä perinteistä suomalaista betonielementtirakentamista ja normaalia paikallavalumenetelmää on tukenut rakentamisen nopeuttamista. Paikallavalurakenteisiin on tarjolla todella hyviä muottijärjestelmiä, tuulisuojaseiniä ja kiipeäviä järjestelmiä.
”On hyvin tärkeää järjestää työskentelyolosuhteet niin, että ne tukevat turvallista ja tehokasta työntekoa”, Kai päättää.
TEKSTI: Tii Salmela KUVAT: SRV
Kiinnostaisiko uuden ajan toimitilat?
Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä rakentuu pilviä hipoviin ulottuvuuksiinsa merellisessä ja urbaanissa Kalasatamassa.
SRV työnantajana
Me SRV:llä olemme rakentamassa kestävää ympäristöä, jossa kukoistaa myös ihminen. Uskomme, että voimme rakentaa viisaasti vain kysymällä ja kuuntelemalla. Se on tapamme toimia, ja erottaa meidät muista alan toimijoista myös työnantajana ja yhteisönä.
Lue lisää meistäTutustu juttusarjan muihin osiin
Korkean rakentamisen huipulla: Horisontissa häämöttää Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä
SRV:n osaajat -juttusarjan kolmannessa osassa kerrotaan yhteisen kehittämisen tärkeydestä ja Suomen ensimmäisen toimistopilvenpiirtäjän nousemisesta Kalasatamaan.
Korkean rakentamisen huipulla: Hyvä suunnittelu määrittää kaiken onnistumisen
SRV:n osaajat -juttusarjan toisessa osassa kerrotaan kuinka korkean rakentamisen erityishaasteisiin vastaaminen on vaatinut paitsi teknisiä läpimurtoja myös intohimoista sitoutumista kehittää alaa yhdessä vahvan tiimin kanssa.