Kalasataman tornit ja kuu

Korkean rakentamisen huipulla: Horisontissa häämöttää Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

SRV:n osaajat -juttusarjan kolmannessa osassa kerrotaan yhteisen kehittämisen tärkeydestä ja Suomen ensimmäisen toimistopilvenpiirtäjän nousemisesta Kalasatamaan.

Juttusarjan ensimmäisissä osissa kerrottiin korkean rakentamisen kehittämisestä Suomessa ja SRV:n huippuosaajien korkeasta ammattitaidosta, sekä ennakkosuunnittelun tärkeydestä.

Rakentamisen kehittämistä ja uutta innovointia on tehty yhteistyössä myös muiden toimijoiden kanssa.

”Olemme esimerkiksi ideoineet mallin, jossa poistumistiet saadaan sijoitettua rakennuksen ydinkuiluun. Keväällä 2020 sovimme pelastuslaitoksen ja rakennusvalvonnan kanssa yhteisen toimintatavan kehittämämme mallin pohjalta. VTT:n ulkopuolisen tarkastuksen ja Rakennusvalvonnan tekniselle neuvottelukunnalle esitetyn lausunnon jälkeen Helsingin kaupunki hyväksyi esittelemämme toimintatavan ja saimme ottaa ratkaisun käyttöön. Tällä periaatteella olemmekin jo rakentaneet Visio-tornimme Kalasatamassa”, korkean rakentamisen yksikönjohtaja Kai Remmler kertoo.

Kriittisen tärkeää kehitysyhteistyötä on tehty myös hissiyhtiö KONEen kanssa. 

Henkilö- ja materiaalilogistiikan hoitaminen tehokkaasti on yksi tärkeimmistä tehtävistä korkeassa rakentamisessa, joten Loiston työmaalla käyttöön otettiin ensimmäistä kertaa Suomessa KONE JumpLiftTM -hissiratkaisu, joka seuraa runkotyövaiheita noin 5 kerrosta perässä. 

JumpLiftin avulla lisätään turvallisuutta ja tehostetaan niin ihmisten kuin materiaalien liikkumista rakentamisen aikana. 

”Kehitimme ja tuotimme yhdessä KONEen kanssa uuden JumpLiftin konehuoneettomille hisseille. Pidimme erittäin tärkeänä, että ensimmäisenä työmaalla käytössä oleva hissi olisi myös sellainen, jolla pääsee rakennuksen ylimpään kerrokseen asti. Konehuoneettomat hissit ovat konehuoneellisia hitaampia, joten laitevalinnoissa joudumme aina tasapainoilemaan kapasiteetin ja palvelualueiden välillä”, Kai kertoo. 

Lumo Onesta alkaen hankkeiden käytössä on ollut myös KONE SiteFlow -järjestelmä ihmisten ja materiaalien liikkumisen seuraamiseksi, koordinointiin ja johtamiseen. 

”Yhdessä kehittäminen on ollut hienoa ja ollut myös kannattava investointi tulevaisuuteen. Uudet ratkaisut ovat herättäneet myös paljon mielenkiintoa muissa kansainvälisissä korkeanrakentamisen hankkeissa”, Kai kehuu.

Kalasataman tornit ja kuu
Kalasatama kuutamossa.

Horisontissa häämöttää Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

Neljän jo rakennetun asuintornitalon lisäksi Kalasatamaan rakennetaan parhaillaan Suomen ensimmäistä toimistopilvenpiirtäjää, Kalasataman Horisonttia. 

Yli 100 metrin korkeuteen kurottava Horisontti tarjoaa edelläkävijäyrityksille täysin uniikin ja muuntojoustavan työympäristön kattavien palveluiden ja keskeisen sijainnin äärellä.   

Hankkeesta erityisen tekee myös se, että SRV muuttaa Horisonttiin myös oman päätoimistonsa.

”Onhan se iso kunnia olla rakentamassa meidän omaa toimistoamme. Samalla se on aika kutkuttavaa, sillä silloin oma työ tulee kollegoiden, rakentamisen ammattilaisten arvioitavaksi. Me haluamme kaikkien olevan ylpeitä kohteesta - mukana olleiden ja tiloissa työskentelevien”, kertoo Horisontin projektipäällikkö Satu Tammilehto.

Sadulla on myös pitkä ura rakennusalan monenlaisista hankkeista ennen Horisonttiin päätymistä. Satu on toiminut työmaatyöskentelyn ohella myös kehitysinsinöörinä ja ollut muun muassa mukana auditoimassa toimitilarakentamisen työmaita, sekä kehittämässä valtakunnallisesti hankintaa.

”Siitä on ollut paljon hyötyä, sillä samalla olen nähnyt, kuinka valtava määrä työtä hankkeisiin liittyy. Niiltä ajoilta on tarttunut mukaan paljon hyvä käytäntöjä työmaiden ja projektien johtamiseen”, Satu sanoo.

Sadulla on toimitilarakentamisen ohella kokemusta myös infrarakentamisesta ja tornialueiden suunnittelusta. 

”Jo ennen SRV:lle siirtymistä olin mukana suunnittelemassa tornialuetta. Se hanke ei lopulta toteutunutkaan, joten oli mahtavaa päästä mukaan tähän. Ja sanoisin, että myös tunnelirakentamisen kokemuksesta on ollut myös hyötyä, koska siihen liittyy samanlaisia logistisia haasteita kuin korkean rakentamiseen, vain eri suunnassa”, Satu naurahtaa.

Horisonttia rakentaessa myös kaupallistaminen on tärkeää.

”Meidän pitää luoda aidosti muuntojoustavat ja houkuttelevat tilat, joihin asiakkaat haluavat tulla töihin. Tämänkin osalta meillä on ollut todella hyvä tiimi paiskimassa töitä, minkä osoittaa hyvin esimerkiksi ainutlaatuisen ravintolan rakentaminen korkeuksiin”, Satu kiittää.

SRV:n rakentamisessa parasta on tiimien korkea ammattitaito ja myös se rohkeus, jolla rakennetaan uutta. 
Satu

”On ollut todella näkemyksellistä ja rohkeaa lähteä kehittämään Kalasataman aluetta. Nyt kun on itse myös päässyt katsomaan niin sanotusti konepellin alta, että miltä se tekeminen näyttää, niin täytyy sanoa, että olen todella ylpeä meidän porukastamme”, Satu sanoo. 

Vielä on kehitettävää jäljellä 

Vaikka Kalasataman torneissa on toteutuksessa onnistuttu monella saralla, asettaa suomalaisista perinteistä poikkeava ja vaativampi toteutustapa edelleen rajoitteita niin tekijöiden kuin toteutuksen osalta. 

”Esimerkiksi esivalmistusasteen nostolla olisi mahdollisuus yksinkertaistaa toteutusta ja tuoda työtavat lähemmäksi normaalia rakentamista Suomessa”, Kai kertoo. 

Jotkut ratkaisut vaativat myös uudenlaista tekemistä, joka saattaa ensin arveluttaa.

”Olemme käyttäneet rakentamisessa uudenlaisia tekniikoita, jotka ovat osoittautuneet onnistuneiksi valinnoiksi”, Horisontin työmaan vastaava työnjohtaja Mika Kuukkanen sanoo.

Onneksi intohimoisia kehittäjiä eivät haasteet haittaa, lisäävät vain intoa ja tavoitetasoa entisestään.

Kalasatama illalla
Kalasatama illalla.

TEKSTI: Tii Salmela KUVAT: SRV

Horisontista on moneksi

Horisontin talotekniikan energiatehokkuus on kokonaisvaltaista. Toimitilojen käyttäjille energiatehokkuus näyttäytyy esimerkiksi vähän vettä kuluttavina vesikalusteina, LED-valaistuksena ja päivänvalon laajamittaisena hyödyntämisenä. Syvemmällä pinnan alla on kyse tiiviistä rakenteesta sekä energiatehokkaasta lämmityksestä ja jäähdytyksestä. 

Horisontissa lämmitys ja jäähdytys hoidetaan säteilypaneeleilla, joilla saadaan toimitilojen huoneisiin tasainen lämpötila ilman vedontunnetta. Julkisivussa on enemmän lasipinta-alaa kuin rakenteilla olevissa asuintornitaloissa, joten lasimateriaali on valittu erityisen tarkkaan. Auringon säteily ja lämpötilanvaihtelut on mallinnettu huolellisesti, jotta lasivalinnassa toteutuu optimaalinen ja energiatehokas sisätilojen lämmitys ja jäähdytys.

Toimitilaa on tarjolla monipuolisesti 175 neliön kokoisista tiloista ylöspäin aina useampiin tuhansiin neliöihin asti. Toimistotornista pääsee hissillä kauppakeskus REDIn palveluiden äärelle, julkisen liikenteen yhteyksien varrelle ja pysäköintihalliin. Lisäksi Horisontti on ainoa toimisto Suomessa, jonka pääsisäänkäynti sijaitsee suoraan metron yhteydessä.

Horisontin 24. kerrokseen tulee myös kaikille kaupunkilaisille avoin pääkaupunkiseudun korkein näköalaravintola, josta avautuvat upeat maisemat yli pääkaupunkiseudun.

Lue lisää Horisontista
Horisontti kadulta

SRV Kalasataman kehittäjänä

SRV:llä on ollut keskeinen rooli Kalasataman muutoksessa entisestä satama- ja teollisuusalueesta urbaaniksi ja pidetyksi kaupunginosaksi. Alueen kiintopisteenä toimii kahdeksan tornitalon kokonaisuus, joista on rakenteilla tai valmistunut viisi tornitaloa. 

  • Kokonaislaajuus noin 210 000 kem2, josta asuntoja noin 120 000kem2 (noin 1900 asuntoa) 
  • Rakennettu Itäväylän, metron, Hermannin rantatien ja Kalasataman kadun päälle. 
  • Kellarikerroksissa ja kalliopysäköintilaitoksessa 2000 autopaikkaa. 
  • Tornitalojen juureen aiemmin rakennettu kauppakeskus Redi avasi ovensa asiakkaille syyskuussa 2018. 
  • Torneista ensimmäisenä valmistui 134 metriin kurottava Majakka, joka toivotti asukkaat uusiin koteihinsa vuoden 2019 lopussa. 
  • Syksyllä 2021 valmistui Loisto, joka 32-kerroksisena ulottuu aina 124 metriin saakka.
  • Elokuussa 2022 valmistui 120 metriä korkea Lumo One, jossa on 291 vuokrattavaa Kojamon Lumo-kotia. 
  • Neljäs tornitalo, Visio, valmistui 2023 lopulla. 98 metriä korkeassa rakennuksessa on 240 asuntoa ja päiväkoti. 
  • Parhaillaan on rakenteilla Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä Horisontti, joka valmistuu vuonna 2025.
Lue lisää Kalasatamasta
Kalasatama

Tutustu juttusarjan muihin osiin

Kalasatama päivällä ilmasta

Korkean rakentamisen huipulla: Hyvä suunnittelu määrittää kaiken onnistumisen

SRV:n osaajat -juttusarjan toisessa osassa kerrotaan kuinka korkean rakentamisen erityishaasteisiin vastaaminen on vaatinut paitsi teknisiä läpimurtoja myös intohimoista sitoutumista kehittää alaa yhdessä vahvan tiimin kanssa.

Kalasatama ilmasta aamulla

Korkean rakentamisen huipulla: SRV edelläkävijä Suomessa

SRV:n osaajat -juttusarjan ensimmäisessä osassa kerrotaan korkean rakentamisen erityispiirteistä ja rakentamisen kehittymisestä.