SRV:ltä ja rakennusalalta on vuosien varrella löytänyt paikkansa moni alanvaihtaja.
Alanvaihtonsa syitä ja mielekkään työn kriteereitä avaavat meille hotellialalta vaihtanut Laakson yhteissairaalahankkeen projektikoordinaattori Kaisa Rekola sekä sosiaalialalta vaihtanut Lahden kaupungintalon allianssihankkeen työmaainsinööri Suvi Salomaa.
Kaisa on sujahtanut naisena miesvaltaiselle rakennusalalle ja työmaille sulavasti. Stereotypiat osoittautuivat heti alkuun vääriksi: ”Vastassa ei ollutkaan vanhakantaisia äijiä, vaan huipputyyppejä!”
Kaisa opiskeli aikoinaan matkailua ja päätyi hotellialalle vajaaksi vuosikymmeneksi töihin. Matkailu- ja hotelliala eivät lopulta tuntuneetkaan pidemmän päälle houkuttelevilta, ja vuorotyö rasitti. Kaisa päätti lopulta hypätä ennakkoluulottomasti itselleen suhteellisen tuntemattomalle rakennusalalle.
”Ajattelin, että miksipä ei rakennusalalle. Kaksi veljistäni on rakennusalalla, joten tuntui luonnolliselta siirtyä perässä. Olen maaseudulta kotoisin, ja olenkin tottunut puuhastelemaan pieniä kodin nikkarointeja, joten ala kiinnosti siitäkin syystä”, Kaisa kertoo.
Ensimmäinen rakennusalan työpaikka löytyi reilu viisi vuotta sitten YIT:ltä johdon assistenttina. SRV:lle Kaisa siirtyi lokakuussa 2021 projektikoordinaattoriksi Laakson yhteissairaalahankkeeseen. Kaisa kiinnostui SRV:stä, koska olemme optimaalisen kokoinen rakennusliike, ja kyseisestä työstä, koska Laakson yhteissairaala on hankkeena todella mielenkiintoinen.
Rakennusala tuntuu nyt omalta, ja Kaisa on viihtynyt todella hyvin. Rakennusalassa parasta on Kaisan mielestä ihmisten ja työskentelyn suoraviivaisuus. Asiat voivat riidellä, mutta ihmiset eivät. SRV:n valtteja rakennushankkeissa ovat maanläheinen työskentelykulttuuri ja matala hierarkia sekä sopiva vapaus oman työn tekemiseen.
”Ehdottomasti parasta SRV:llä on kuitenkin ihmiset: kaikkia on helppo lähestyä ja aina saa apua. Erityisesti meidän hankkeeseen on osunut tosi hyvät tyypit”, Kaisa iloitsee.
Kaisan työtehtävät vaihtelevat hankkeen työskentelyalustan kehityksestä esimerkiksi laskutusprosessien ja big room -käytäntöjen suunnitteluun. Kaisa odottaa innolla, että työmaalla sairaalan rakennustyöt lähtevät kunnolla käyntiin ja että oma työnkuva laajentuu hankkeen kehittyessä ja omien mielenkiinnon kohteiden mukaan.
Nyt kun Kaisa on löytänyt paikkansa rakennusalalta, oma mielenkiinto ja halu oppia lisää ovat kasvaneet. Tulevaisuudessa hän näkeekin itsensä hankkivan jonkinlaisen ammatillisen pätevyyden alalle.
Kaisa kypsytti omasta mielestään vähän turhankin pitkään alanvaihtoaan: ”En kadu hyppyä rakennusalalle, vaan sitä, etten tehnyt sitä jo aiemmin. Kaikki mahdolliset ennakkoluulot kannattaa heittää romukoppaan, ja rohkaisen kaikkia asiaa pohtivia ja puntaroivia vaihtamaan rohkeasti rakennusalalle!”
Kun Suvi hyppäsi SRV:n työmaalle sosiaalialan töistä, hän kuvitteli alkuun hieman kärjistetysti siirtyvänsä ihmisläheisestä työstä tekniikkalajiin: ”Mutta ihmisethän täällä rakentavat, ja ihmisten kanssa ollaan joka suuntaan tekemisissä. Työmaalla on mukavia, avuliaita kollegoita, ja vuorovaikutus on vahvasti läsnä.”
Sopivaa alaa Suvi etsi alkujaan englannin kielen opinnoista, välivuosista ja erinäisiltä aloilta, kunnes opiskeli sosionomiksi ja meni töihin pitkäaikaisasunnottomien asumisyksikköön. Siellä Suvi huomasi pohtivansa paljon kodin merkitystä ihmisten hyvinvoinnille.
Suvi työskenteli myös aikuissosiaalipuolella virastotyössä, kunnes rupesi haaveilemaan jostain konkreettisemmasta ja kouluttautui talonrakentajaksi. Hetken hän ehti vielä käväistä sosiaalialan töissä, kunnes aloitti vielä rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopinnot ja päätyi SRV:lle ja Lahden kaupungintalon työmaalle insinööriharjoittelijaksi.
Suvin taipumus rakennusalaan ja kaipuu työmaalle on lähtöisin perheeltä. Hänen isänsä remontoi paljon heidän kotitaloaan, ja Suvista tuli hänen apurinsa jo nuorena. ”Remontoiminen oli meille isä–tytär-aikaa ja yhteinen harrastus. Kiinnostuin sittemmin vanhoista taloista ja rupesin haaveilemaan omasta vanhasta kunnostettavasta kodista, ja siitäpä syttyi halu osata näitä hommia”, Suvi kertoo.
Suvin monipuoliset työt teknisen toimiston harjoittelijana sisältävät palaverien pöytäkirjoja, ostolaskujen tarkastusta, työmaatiedotteita, pienhankintoja ja työmaan tarkastuskierroksia. Suvi on aiemmalla alallaan tottunut käyttämään järjestelmiä ja kirjoittamaan, mistä on ollut hyötyä myös työmaalla. Suvin rooli työmaalla mahdollistaa myös kasvun, ja tulevaisuudessa tehtävät kehittyvätkin taitojen ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.
Suvista tuntuu lottovoitolta, että hän sai heti opintojen alkuun paikan SRV:ltä ja pääsi vaativan korjausrakentamisen hankkeeseen Lahden kaupungintalon työmaalle: ”Tänne on palkattu tosi osaava porukka, ja tämä on tosi hyvä ympäristö oppia. Samalla on tosi hauskaa huomata, että kokeneetkin ihmiset jaksavat innostua ja opettaa asioita.”
Nyt kun rakennusala on löytynyt, Suvilla ei ole tarvetta muualle. Rakennusalalla toteutuvat sekä työn ihmisläheisyys että konkreettisuus. Lisäksi SRV:llä luodaan elinkaariviisasta todellisuutta, mikä tuo työhön sekä merkityksellisyyttä sekä mahdollisuutta olla hyödyksi ihmisille.
”Tunkkaiset stereotypiat rakennusalasta kannattaa unohtaa. Teen mielekästä ja siistiä sisätyötä ja olen saanut naisena ja työntekijänä hyvän vastaanoton. Kahvipöydässä puhutaan toki urheilusta, mutta kyllä sote-pöydissä on karskimmat läpät”, Suvi summaa.
Avoimet työpaikat
Meillä pääset tekemään töitä kiinnostavien hankkeiden parissa ja alan huippuammattilaisten työkaverina. Tarjoamme monipuolisesti erilaisia työtehtäviä ympäri Suomen. Etsimme ammattilaisia niin työmaille, rakentamisen valmisteluun, talotekniikkaan, infrarakentamiseen kuin monipuolisiin toimistotehtäviin.
Sinua saattaisi kiinnostaa
Korkean rakentamisen huipulla: Horisontissa häämöttää Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä
SRV:n osaajat -juttusarjan kolmannessa osassa kerrotaan yhteisen kehittämisen tärkeydestä ja Suomen ensimmäisen toimistopilvenpiirtäjän nousemisesta Kalasatamaan.
Korkean rakentamisen huipulla: Hyvä suunnittelu määrittää kaiken onnistumisen
SRV:n osaajat -juttusarjan toisessa osassa kerrotaan kuinka korkean rakentamisen erityishaasteisiin vastaaminen on vaatinut paitsi teknisiä läpimurtoja myös intohimoista sitoutumista kehittää alaa yhdessä vahvan tiimin kanssa.
Korkean rakentamisen huipulla: SRV edelläkävijä Suomessa
SRV:n osaajat -juttusarjan ensimmäisessä osassa kerrotaan korkean rakentamisen erityispiirteistä ja rakentamisen kehittymisestä.