Havainnekuva Horisontin toimistosta

Näin toimistopilvenpiirtäjä Horisontti helpottaa yrityksen vastuullisuusraportointia

Oikealla toimiston valinnalla voi edistää ympäristön ja työntekijöiden hyvinvointia sekä sujuvoittaa yrityksen vastuullisuusraportointia.

Vastuullisuusraportoinnista on tulossa osa yritysten arkea. Jatkossa yritysten on julkaistava tietoja toimintansa ympäristöön, sosiaalisiin kysymyksiin ja hallintotapaan (ESG) liittyvistä vaikutuksista ja riskeistä.

Uusi kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) tuo yritysten kestävyysraportoinnille uusia vaatimuksia EU:n alueella, ja vaatimukset etenevät vaiheittain yrityksen koosta riippuen. Aluksi uudet velvollisuudet koskevat suuryrityksiä ja lopulta myös tiettyjä pk-yrityksiä. Ensimmäiset uudenmuotoiset raportit on tehtävä vuonna 2025 vuoden 2024 vaikutuksista ja toimenpiteistä.

”Vaatimus vaikuttaa epäsuorasti myös pienempiin pk-yrityksiin, jotka ovat osa suurempien yritysten toimitusketjuja. Isot yritykset nimittäin vaativat myös kumppaneiltaan tietoa vastuullisuudesta”, huomauttaa vastuullisuusjohtaja Niklas Wiik kiinteistöalan asiantuntijatalo CBRE:stä.

Wiikin mukaan käsillä on nyt toiminnan vuosikymmen, jolloin asioihin on tartuttava toden teolla. Mitkä sitten puhututtavat yrityksiä eniten?

”Ne ovat selvästi vähähiilisyys ja muuttuva lainsäädäntö”, Wiik summaa.

Henkilöstön näkökulmasta tärkeimmiksi tekijöiksi nousevat Wiikin mukaan työympäristöön liittyvät kysymykset.

”Euroopan laajuisissa tutkimuksissamme on havaittu, että työntekijät arvostavat nyt esimerkiksi toimivia julkisen liikenteen yhteyksiä, vastuullisesti rakennettua toimistoympäristöä, yhteistiloja, sähköautojen latauspisteitä ja hyviä pyörien säilytyspaikkoja.

Vaatimus vaikuttaa epäsuorasti myös pienempiin pk-yrityksiin, jotka ovat osa suurempien yritysten toimitusketjuja. 

Moderni toimisto on vastuullisuusteko

Wiikin mielestä yrityksen kannattaa kiinnittää huomiota niihin ESG-asioihin, joilla on yrityksen kannalta eniten merkitystä. Esimerkiksi jos kyseessä on asiantuntijayritys, jolla ei ole valmistavaa teknologiaa, on toimiston valinnalla keskeinen merkitys.

Hyvänä esimerkkinä toimii Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä Horisontti, joka valmistuu Helsingin Kalasatamaan keväällä 2025.

”Horisontin suunnittelussa elinkaariviisaus on ollut mukana kaikissa valinnoissa alusta lähtien. Kiinteistö on suunniteltu kustannus- ja energiatehokkaaksi ja täyttää kaikki LEED Platinum v4 -ympäristösertifikaatin kriiteerit”, kertoo SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen.

”Toimisto Horisontissa tukeekin tehokkaasti yrityksen vastuullisuustavoitteita ja etenkin vähähiilisyyttä. Sertifioinnin ansiosta yrityksen ESG-asioista, kuten energiankäytöstä, on helpompi raportoida”, Airaksinen jatkaa.

LEED-sertifioinnissa huomiota kiinnitetään esimerkiksi rakennuksen energiatehokkuuteen, sijaintiin ja vedenkäyttöön.

Kalasataman metrolaituri
Toimistopilvenpiirtäjä Horisontin sisäänkäynti sijaitsee Kalasataman metroaseman Metro Länteen -portin vieressä. 

Työmatkaliikenteestä 20 prosenttia pienempi hiilijalanjälki

Horisontin etuna on myös sijainti, sillä harva toimistorakennus sijaitsee kauppakeskuksen yhteydessä ja aivan metroaseman päällä. Horisontissa kauppakeskus Redin kaupat, palvelut, ravintolat ja elämykset ovat vain hissimatkan päässä.

Hyvä sijainti myös takaa loistavat joukkoliikenneyhteydet. Kalasatamaan pääsee helposti metrolla, bussilla, omalla autolla, kävellen ja pyörällä. Redi-parkista löytyy riittävästi tilaa autojen ja polkupyörien säilytykseen sekä sähköautojen lataukseen.

Ja uuden ratikkayhteyden myötä Kalasatamasta on tullut myös saavutettavampi kaikille niille ihmisille, jotka asuvat lähijuna-asemien läheisyydessä pääkaupunkiseudulla.

”Toimivien kulkuyhteyksien ansiosta yrityksillä on mahdollisuus vähentää huomattavasti työntekijöiden työmatkaliikenteestä aiheutuvia päästöjä. SRV itsekin on muuttamassa Kalasataman Horisonttiin, ja CBRE:n laskelmien mukaan muutto mahdollistaa 20 prosenttia pienemmän päivittäisen hiilijalanjäljen”, Airaksinen korostaa.

Keskeiset ESG-hyödyt Horisontin vuokralaiselle

Yritysten sitoumusten tukeminen

  • Energiatehokas rakennus
  • Vettä säästävät vesikalusteet
  • Muuntojoustavat tilat
  • Luonnon monimuotoisuus
  • Alhaisemmat käyttökustannukset
  • Kestävä liikkuminen

Julkiset liikenneyhteydet

  • Työmatkaliikuntaa tukevat tilat
  • Sähköautojen latausasemat
  • Vuokralaisen hiilijalanjäljen minimointi

Kestävyysraportointi

  • Tehostaa vastuullisuusraportointia
  • Rakennuksen hiilijalanjälki laskettu
  • Korkealaatuinen kulutusdata saatavilla

Työntekijöiden hyvinvointi

  • Joustavat toimitilat
  • Palvelut lähellä
  • Esteettömyysratkaisut
  • Korkealaatuinen sisäilmasto
  • Riittävä jäähdytyskapasiteetti muuttuvaan ilmastoon


TEKSTI: Aku Karjalainen KUVAT: SRV

Kalasatama_Horisontti_julkisivu_kuva_hankkeen_työmaasivuilla

Kalasataman Horisontin toimistotilat ovat nyt vuokrattavissa

Tutustu virtualisointeihin ja katso videolta Horisontin kerrosnäkymät.

Lue lisää

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Horisontin demokerroksen näkymät

Miltä näyttää Suomen ensimmäisessä toimistopilvenpiirtäjässä?

Katso, millainen on Kalasataman Horisontin työntekijöiden ehdoilla suunniteltu toimitila.

Saapuminen polkupyörällä Kalasatamaan

6 minuuttia keskustasta, 30 sekuntia huipulle

Kalasatama tarjoaa työpaikan jo 13 000 ihmiselle. Kysyimme, kuinka tyytyväisiä Kalasatamassa työskentelevät ovat omaan työssäkäyntialueeseensa.

VSCY:n yrittäjät

”Kalasatama on verkostoitumisen kuningaspaikka”

Dynaamisesta Kalasatamasta on kehittymässä kasvavien pk-yritysten alue. Markkinointitoimisto VSCY ja telemarkkinointiyritys Gainer kertovat, miksi he ovat tulleet Kalasatamaan jäädäkseen.

Saku Sipola ja Kristiina Sotka

Millainen on nyt unelmien toimisto? Toimitilojen asiantuntijat kertovat

SRV:n Saku Sipola ja Kristiina Sotka valottavat, miten uusi toimitila voi edistää työntekijöiden hyvinvointia ja kuinka se tehdään.

Kalasataman alue

Itäisen kantakaupungin uudet kasvot: tällainen on Kalasatama nyt ja tulevaisuudessa

Kalasatamasta on muotoutunut jo yli 11 000 asukkaan ja 13 000 työpaikan urbaani keskus. Lue, miten tähän on tultu ja miltä näyttää alueen tulevaisuus.

Kalasatama ilmasta aamulla

Näin Kalasatamasta kasvatetaan liike-elämän uutta keskusta

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan Kalasatama on hyvä osoitus kaupungin tavoitteista, joissa yhdistyvät asuminen ja työpaikat sekä hyvä sijainti ja erinomaiset joukkoliikenneyhteydet.

Kalasataman tornit

”Yrityksen toimitila viestii siitä, miten se näkee oman asemansa ja tavoitteensa”

Konkariarkkitehti Pekka Helin kannustaa yrityksiä panostamaan laadukkaisiin toimitiloihin.

Horisontti-havainnekuva

Vetovoimainen työympäristö on sijoitus tulevaisuuteen

Toimiston monopoli työntekopaikkana on murtunut. Palkittu muotoilujohtaja Antti Pitkänen kertoo, mitä työympäristöltä nyt odotetaan.