Ekologisuuden merkitys korostuu yhä useammin asunnonostajan valinnoissa. Rakennusmateriaalien on nyt oltava vastuullisesti tuotettuja, helposti kierrätettäviä ja pitkäikäisiä, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelimme kyselystä.
Rakentamisessa käytettyjen materiaalien päästöt kattavat yksittäisen rakennuksen hiilijalanjäljestä noin puolet.
”Emme voi rakentaa enää kuten ennen, vaan joudumme miettimään uudella tavalla myös rakennusmateriaaleja. Painopisteen on oltava vähähiilisyydessä ja siinä, että ei käytetä neitseellisiä raaka-aineita. Tämä korostuu myös Suunnannäyttäjien vastauksissa”, kertoo SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen.
86 prosenttia vastaajista piti tärkeänä, että rakennusmateriaalit ovat vastuullisesti tuotettuja. Myös kierrätyksen merkitys korostui vastauksissa. Selvän enemmistön mielestä rakennusmateriaalien tulee sisältää kierrätettyä materiaalia ja niiden kierrättämisen on oltava helppoa.
90 prosentille vastaajista oli tärkeää, että sisämateriaaleissa hyödynnetään luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä. Lähes kaikki vastaajat olivat yksimielisiä siitä, että materiaalien on oltava pitkäikäisiä ja niitä on helppo huoltaa.
Kysyimme Suunnannäyttäjät-paneelin jäsenten mielipiteitä ympäristövastuullisista rakennusmateriaaleista tämän vuoden kesällä. Kyselyyn vastasi yhteensä 65 henkilöä.
Suosimme vähähiilisiä rakennusmateriaaleja
Airaksisen mukaan SRV:n kaikissa rakennushankkeissa tutkitaan aina tarkasti vähähiilisiä materiaalivaihtoehtoja.
”Kysymme materiaalitoimittajiltamme materiaalien hiilidioksidipäästöjä, kuinka paljon niiden valmistamisessa on käytetty ei-neitseellisiä raaka-aineita ja miten tuote on kierrätettävissä.”
Esimerkiksi käyttämämme puu on aina sertifioitua, mikä takaa sen, että se tulee vastuullisesti hoidetuista metsistä. Puu onkin ainoa täysin uusiutuva ja kierrätettävä rakennusmateriaali, joka sitoo hiiltä ja pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä.
”Isoista rakennusyhtiöistä olemme rakentaneet eniten erilaisia puurakennuksia. Esimerkiksi Helsingin Jätkäsaaren Wood City -puukorttelissa olemme tehneet asuinrakennuksia ja näyttäviä toimistoja, ja nyt syksyllä toimintansa aloittivat puurakenteiset Kotkan Satama Areena, Helsingin luonnontiedelukio ja Helsingin kielilukio,” Airaksinen havainnollistaa.
SRV:n asiakaspalvelupäällikkö Taru Kuisman mukaan sisämateriaaleissa käytämme vain M1-luokiteltuja vähäpäästöisiä materiaaleja, jotka ovat puhtaan sisäilman kannalta kaikkein paras ratkaisu. Lisäksi kiinnitämme erityistä huomiota siihen, että tuotteen vastuullisuus on todennettu.
”Lattia muodostaa asunnossa ison pinta-alan. Käytämme asuntokohteissamme muun muassa Kährsin lattioita, ja niiden vastuullisuus on helppo todeta lukuisten sertifikaattien avulla.”
”Kylpyhuoneiden osalta olemme juuri aloittaneet yhteistyön Polarian kanssa. Heidän teräksestä valmistetut kalusteensa ovat kestäviä ja pitkäikäisiä, ja elinkaaren loppupäässä 82 prosenttia materiaalista on kierrätettävissä.”
Materiaalivalinnoissa panostetaan myös kestävyyteen.
”Valitsemme ympäristöystävällisiä tuotteita, ja kiinnitämme huomiota pitkään käyttöikään. Meillä on esimerkiksi ensimmäisenä rakennusliikkeenä kodinkoneillemme pidennetty viiden vuoden takuu, ” huomauttaa SRV:n elinkaariviisaiden asuntojen kehityspäällikkö Lotta Toivonen.
Kehitämme uusia materiaaleja yhdessä toimittajien kanssa
Airaksinen ja Toivonen korostavat, että vastuullisten materiaalien käytön juurruttaminen vaatii koko alan yhteistyötä. SRV tekee tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä monien materiaalivalmistajien kanssa.
”Meillä on yhteistyöprojekteja menossa useamman yrityksen kanssa. Esimerkiksi viime vuonna valmistuneeseen Vantaan Lentueeseen otimme ensimmäisenä asuntokohteena käyttöön Betolarin vähähiiliset pihalaatat,” Airaksinen mainitsee.
Suunnannäyttäjistä 70 prosenttia olisi valmis maksamaan lisää tai harkitsemaan sitä, jos kodissa käytettäisiin mahdollisimman paljon vähähiilisiä materiaaleja.
Toivonen huomauttaa, että yksittäisen hinnan sijaan kannattaa ennemmin katsoa asunnon koko elinkaarenaikaista kustannusta.
”Monesti on sekä taloudellisti järkevämpää että ekologisempaa valita kestävämpi materiaali, sillä se maksaa itsensä elinkaarensa aikana takaisin.”
”Lisäksi uusissa kohteissamme asunnot ovat muuntojoustavia, joten huoneiden lukumäärää voi muuttaa jälkikäteen. Näin voi välttyä isoilta remonteilta ja muutolta, joka myös osaltaan säästää ympäristöä.”
TEKSTI: Aku Karjalainen KUVAT: SRV
Sinua saattaisi kiinnostaa
Kestävämpää suunnittelua ja parempaa rakentamista – kuuntelemalla
Ensimmäisissä Suunnannäyttäjien työpajoissa paneuduttiin keittiöihin ja siihen, mitkä ratkaisut toimivat tämän päivän ympäristössä ja kestävät aikaa. Tavallisten kaupunkilaisten osallistaminen luo mahdollisuuden vaikuttaa, Suunnannäyttäjät toteavat.
Suunnannäyttäjät haluavat pintamateriaaleilta luonnetta ja kestävyyttä
Uudiskohteiden koteihin toivotaan nyt valkoisen lisäksi väriä. Tammen sävyt ovat leviämässä keittiöistä myös kylpyhuoneiden kalusteisiin. Tämä selviää tuoreista Suunnannäyttäjät-paneelin kyselyistä.
Suunnannäyttäjät haluavat asuntoihin runsaasti säilytystilaa
Tällä hetkellä kerrostaloasuntoon halutaan etenkin parveke ja oma vaatehuone. Myös erillinen keittiö kasvattaa suosiotaan, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelin kyselystä.