Lentueen piha ja pihasauna.

Miten rakentamisessa voidaan ehkäistä ilmastonmuutosta ja luontokatoa?

Luonnon monimuotoisuutta voidaan lisätä rakennetussa ympäristössä monin tavoin. Siitä on hyötyä niin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä kuin siihen sopeutumisessa.

Yli 70 prosenttia suomalaista asuu kaupunkialueilla, jotka kattavat vain noin viisi prosenttia maan kokonaispinta-alasta. Kaupunkialueet myös tuottavat noin 70 prosenttia päästöistämme.

”Luonnon monimuotoisuuden lisääminen kaupunkiympäristössä on arvokas keino ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja siihen sopeutumisessa, sillä kasvillisuus sitoo hiilidioksidia ja tasaa lämpötilaeroja”, korostaa SRV:n elinkaariviisaiden asuntojen kehityspäällikkö Lotta Toivonen.

Kaupunkikeskustan lämpötila on yleensä korkeampi ympäröiviin maaseutualueisiin verrattuna. Lämpösaarekkeeksi kutsutun ilmiön haittavaikutuksia voidaan ehkäistä kasvillisuutta lisäämällä.

”Tutkimuksissa on havaittu, että hyvä kaupunkisuunnittelu ja kasvillisuuden lisääminen voivat viilentää lämpötilaa noin 1–3 astetta. Tämä luo kaupunkeihin miellyttävämmät ja terveellisemmät olosuhteet lisääntyvien hellejaksojen aikana. Kasvillisuus luo terveellisempiä kaupunkeja myös suojaamalla ihmisiä ilmansaasteilta ja melulta”, Toivonen sanoo.

Ilmaston lämpeneminen myötä myös rankkasateet yleistyvät. 

”Lisääntyneitä hulevesiä pystytään hallitsemaan tehokkaasti viherrakentamisen avulla ja ehkäisemään mahdollisia tulvahuippuja”, Toivonen kertoo.

Vantaan Lentueen dynaaminen istutus.
 Lentueen pihalla on hulevesien hallintaa ja luonnon monimuotoisuutta edistävä dynaamisen istutuksen alue.

Miten pihoilla voidaan tukea luonnon monimuotoisuutta?

SRV:n tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuutta rakennetussa ympäristössä. Esimerkiksi viime vuonna valmistuneessa Vantaan Lentueessa on hulevesien hallintaa ja luonnon monimuotoisuutta edistävä dynaamisen istutuksen alue. 

”Sen sijaan, että hulevedet ohjattaisiin suoraan viivytysputkistoon, käytetään niiden hallinnassa myös kasvillisuutta. Dynaamisessa istutuksessa taas jäljitellään luonnon kasviyhdyskuntia, jolloin lajikkeita ja kasvillisuuskerroksia on useita. Istutukset elävät ja muuttuvat vuosien mittaan. Hoitokulut ovat pienet, sillä ideana on, että istutus hoitaa itse itsensä”, Toivonen havainnollistaa.

Toivosen mukaan luonnon monimuotoisuutta ja luontokadon ehkäisemistä tuetaan myös kotimaisilla kasvivalinnoilla.

”Suosimme kotimaisia lajeja ja etenkin aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä kukkivia kasveja. Tavoitteena on parantaa pölyttäjien elinoloja. Pölyttäjien määrä on viime vuosina vähentynyt huolestuttavasti ja se näkyy meidän ruokasadossa jo nyt.” 

Kasvillisuutta hyödynnetään myös talojen rakenteissa. Esimerkiksi Tikkurilaan rakentamamme kerrostalokorttelin kattoa verhoaa näyttävä viherkatto. Viherkatot löytyvät myös monien pyörävarastojen ja jätekatosten katoilta.  

Tikkurilan korttelin viherkatto.
Tikkurilaan rakentamamme kerrostalokorttelin kattoa verhoaa viherkatto. Tässä viherkatto syksyn väreissä.

Valtaosa kaupunkien viherpinta-alasta sijaitsee tonteilla

Toivonen korostaa, että myös kaupunkiluonto on arvokasta.

”Korttelien ja pihojen viherrakenteilla on tärkeä merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja luontosuhteelle, kaupunkien ilmastonkestävyydelle ja kaupunkiluonnon monimuotoisuudelle, sillä suuri osa kaupunkien viherpinta-alasta sijaitsee tonteilla.”

Toivonen pitää hyvänä esimerkkinä Kalasatamassa Itäväylän ja kauppakeskus Redin katolla sijaitsevaa Bryga-puistoa. 

”Tilan hyödyntäminen vilkkaa valtaväylän päällä on oiva tapa tuoda lisää viheralueita kaupunkirakenteeseen.”

Vehreä puistoalue näköalalla
Bryga-puisto on vihreä hengähdys- ja näköalapaikka kaupungin vilskeessä

11.–15.9.2023 vietetään kansainvälistä World Green Building Weekiä, joka on vuosittainen, maapallomme laajin kampanja kestävän rakennetun ympäristön puolesta. Kampanjan järjestää World Green Building Council yhdessä yhteistyökumppaneiden, kansallisten Green Building Councilien sekä näiden jäsenten kanssa. 

TEKSTI: Aku Karjalainen KUVAT: SRV

SRV Vantaa Tikkurilan Kolmas valoisat asunnot

Löydä muuttovalmis koti Vantaan Lentueesta tai Tikkurilan Kolmannesta

Vantaan Lentueesta tai Tikkurilan Kolmannesta löydät energiatehokkaan ja vastuullisen kodin loistavalla sijainnilla.

Tutustu koteihin tästä

Sinua saattaisi kiinnostaa

Suunnäyttäjien työpaja

Kestävämpää suunnittelua ja parempaa rakentamista – kuuntelemalla

Ensimmäisissä Suunnannäyttäjien työpajoissa paneuduttiin keittiöihin ja siihen, mitkä ratkaisut toimivat tämän päivän ympäristössä ja kestävät aikaa. Tavallisten kaupunkilaisten osallistaminen luo mahdollisuuden vaikuttaa, Suunnannäyttäjät toteavat.

Perhe keittiössä

Suunnannäyttäjät haluavat pintamateriaaleilta luonnetta ja kestävyyttä

Uudiskohteiden koteihin toivotaan nyt valkoisen lisäksi väriä. Tammen sävyt ovat leviämässä keittiöistä myös kylpyhuoneiden kalusteisiin. Tämä selviää tuoreista Suunnannäyttäjät-paneelin kyselyistä.

Asuntojen-pohjaratkaisut-pääkuva

Suunnannäyttäjät haluavat asuntoihin runsaasti säilytystilaa

Tällä hetkellä kerrostaloasuntoon halutaan etenkin parveke ja oma vaatehuone. Myös erillinen keittiö kasvattaa suosiotaan, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelin kyselystä.