Espoon Piaffe kadulta

Miksi taloyhtiön tontin omistusmuodolla on väliä?

Oma tontti on noussut viime vuosina tärkeäksi uudiskohteen ostokriteeriksi. Mitä hyötyä omasta tontista on ja mihin asioihin tonttiasioissa kannattaa kiinnittää nyt huomiota?

Yhä useampi asunnon ostaja kiinnittää huomiota taloyhtiön tontin omistusmuotoon kuin aiemmin.

”Tontin omistusmuoto vaikuttaa sekä asunnon hintaan että asumiskustannuksiin. Jos taloyhtiön rakennus sijaitsee omalla tontilla, sisältyy tontin osuus asunnon kauppahintaan eikä tontista aiheudu kuukausittaisia kustannuksia osakkaille. Jos taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla, maksaa osakas kuukausittaista tontinvuokravastiketta”, havainnollistaa hallintopäällikkö Heidi Jokinen SRV:ltä.

Oma tontti tuo useita etuja

Viime vuosina asunnon ostajien suosioon ovat nousseet etenkin omat tontit, joiden merkitys ostopäätöksissä on kasvanut. Tällöin taloyhtiö omistaa tontin, jolle se on rakennettu. Se tuo taloyhtiölle ja osakkaalle monia etuja. Yksi merkittävin hyöty on se, että osakas välttää tontin vuokranmaksuun liittyvät kulut.

Osakas välttää tontin vuokranmaksuun liittyvät kulut.

”Vuokratontilla kiinteistön vuokran hinta nousee vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti, mikä voi lisätä merkittävästi osakkaiden asumiskustannuksia tulevaisuudessa. Korotukset ovat vuosittain yleisesti ottaen elinkustannusindeksin eli inflaation suuruisia. Ja kun vuokrasopimus umpeutuu, ehtoja on mahdollista tarkastella silloin uudestaan”, Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan oma tontti myös helpottaa tontin hallinnointiin liittyviä töitä, millä on myös vaikutusta taloyhtiön menoihin. Omalla tontilla taloyhtiöllä on laajempi vapaus tontin käytöstä ja sen kehittämisestä.

”Taloyhtiön ei tarvitse esimerkiksi hakea erikseen lupaa tontin omistajalta piharemontteihin tai erilaisten tonttiin liittyvien sopimusten tekemiseen. Ja jos taloyhtiö sijaitsee valinnaisella vuokratontilla, tulee tonttiosuuksien lunastuksista isännöitsijälle hallinnollista työtä. Omassa tontissa tätä ei ole.”

Espoon Piaffe
Hyvä esimerkki omalla tontilla sijaitsevasta taloyhtiöstä on Vermonniittyyn, Leppävaaran kainaloon, rakentuva Piaffe.

Valinnainen vuokratontti tarjoaa vaihtoehdon tonttiosuuden lunastamiseen

Osa SRV:n uudiskohteista rakennetaan valinnaiselle vuokratontille. Näissä taloyhtiöissä osakas voi itse päättää, haluaako maksaa kuukausittain tontin vuokraa eli tonttivuokravastiketta vai lunastaa tonttiosuuden omakseen.

”Valinnaisessa vuokratontissa asuntoon voi päästä käsiksi pienemmällä pääomalla, sillä tontin osuutta ei ole pakko lunastaa heti. Kun tonttiosuuden lunastaa itselleen, ei tarvitse enää maksaa kuukausittaista tontinvuokravastiketta”, Jokinen sanoo.

Tontin voi lunastaa itselleen joko asunnon valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin kerran vuodessa. Lunastusosuus on kiinteä summa, jota korotetaan vuosittain elinkustannusindeksin tai sopimuksessa mainitun mukaisesti. Lunastuksen yhteydessä osakkaan on myös maksettava kiinteistökaupan 3 prosentin varainsiirtovero sekä lunastuksesta aiheutuvat muut kulut.

”On hyvä muistaa, että tontinvuokravastike on vuokraa, eikä sen maksaminen pienennä huoneistokohtaista tontin lunastushintaa myöhemmin”, Jokinen huomauttaa.

TEKSTI: Aku Karjalainen KUVAT: SRV

Oma tontti, valinnainen vuokratontti vai vuokratontti?

Lue, mitä tontin omistusmuotoon liittyviä asioita on syytä ottaa huomioon, kun olet hankkimassa uutta kotia.

Lue lisää tontin omistusmuodoista
Kalasatama
Espoon Piaffe kadulta

Kohtuuhintaisia koteja omalla tontilla Vermonniityssä

Vermonniittyyn, Leppävaaran kainaloon, rakentuu korkealuokkainen kerrostalo Espoon Piaffe. Se tarjoaa laadukkaita ja kohtuuhintaisia koteja omalla tontilla.

Tutustu ja varaa omasi

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Vauva ja mies

Mitä, jos asunto kasvaisi perheen mukana?

SRV:n uudet kodit rakennetaan muuntojoustaviksi. Lue, mitä se oikein tarkoittaa.

Vermonniityn maisemakuvaa

Vermonniityssä kaikki tarvittava on 15 minuutin etäisyydellä

Leppävaarasta ja sen lähialueista on kehittynyt toimiva yhdistelmä vehreyttä ja urbaania kaupunkielämää. Espoon Leppävaaran alueen projektinjohtaja Mika Rantala kertoo, minkälainen alue Suur-Leppävaarasta on muotoutunut ja miltä näyttää sen tulevaisuus?

Vermonniitty-headerkuva

Mitä kuuluu, Vermonniitty?

Vermonniityn asukkaat sen tietävät: Espoon hiljaisessa helmessä yhdistyvät vehreys ja helppous. Runsaat palvelut ja kaikkiin ilmansuuntiin avautuvat liikenneyhteydet helpottavat arkea, eikä aktiviteetteja kaipaavan tarvitse harpata kauas kotiovelta.

Taulun ripustaminen

RT:n Vihmo: ”Nyt on asunnonostajalle oivallinen hetki toimia”

Mitä asunnon ostamisessa kannattaa ottaa huomioon juuri nyt? Milloin epävarmuus hellittää? Asiantuntijat vastaavat asunnonostajia tällä hetkellä askarruttaviin kysymyksiin.

Käsi kirjoittamassa vihkoon ja croissantti sekä kahvi pöydällä

Mitä jos vuokraisit asunnon omalle lapsellesi?

Oletko koskaan harkinnut, että ostaisit sijoitusasunnon ja vuokraisit sen omalle lapsellesi?