2024-04-16_JO UUSIO Still etupiha_vaaka.jpg

Vähähiilisiä ratkaisuja suosiva Jorvin sairaalan uusi osastorakennus on saavuttanut harjakorkeuden

SRV YHTIÖT OYJ     LEHDISTÖTIEDOTE    6.2.2025  KLO 14.00

Vähähiilisiä ratkaisuja suosiva Jorvin sairaalan uusi osastorakennus on saavuttanut harjakorkeuden

SRV rakentaa Espooseen Jorvin sairaalan uutta osastorakennusta, jossa huomioidaan vähähiilisyys HUSin ympäristöohjelman mukaisesti. Uudisrakennuksen ratkaisuja ohjaa energiatehokkuus, eikä rakennus hukkaa energiaa. Käytönaikaisen energiaoptimoinnin avulla sekä ylläpidetään käyttäjille miellyttäviä olosuhteita että minimoidaan energiankulutuksen ympäristövaikutuksia. Sairaalan rakentaminen käynnistyi valmistelevilla töillä kesällä 2022 ja tänään juhlittiin harjakorkeuden saavuttamista. Sairaala otetaan potilaskäyttöön vuoden 2026 aikana. Jorvin uusi osastorakennus toteutetaan allianssina, jossa SRV toimii päätoteuttajana.

”Elinkaariviisas rakentaminen on strategiamme ydin. Uskomme, että vahva ja syvällinen osaamisemme mm. energiaratkaisuissa, kiinteistöjen energian- ja tehonkäytön ohjauksessa sekä eri materiaalien kehityksessä palvelee laajasti asiakkaitamme eri hankkeissa. Jorvin sairaalan allianssihankkeessa elinkaariviisaan rakentamisen osaaminen yhdistyy toiseen DNA:ssamme syvästi olevaan teemaan eli yhteistyötyöosaamiseen ja asiakkaan kuunteluun. Olemme tukeneet HUSin vähähiilisyystavoitteita elinkaariviisaalla lähestymistavallamme ja olemme yhdessä tilaajan asiantuntijoiden kanssa kehittäneet mm. tilojen muuntojoustavuutta ja löytäneet sopivimmat HUSin tavoitteita ja potilastyötä tukevat ratkaisut”, kertoo SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola.

SRV:n tilauskanta painottuu voimakkaasti yhteistoiminnalliseen toimitilaurakointiin, jossa taloudellinen riski jakautuu asiakkaan ja SRV:n kesken. SRV:llä on vahvaa osaamista sairaalarakentamisesta ja rakennamme parhaillaan myös toista isoa sairalaahanketta, Laakson yhteissairaalaa, HUSille ja Helsingin kaupungille.

Toiminnassa olevien sairaaloiden, koulun ja päiväkodin vieressä rakennettu

Jorvin uutta osastorakennusta rakennetaan tiiviisti rakennetussa ympäristössä toiminnassa olevien sairaaloiden, Jorvin sairaalan ja Espoon sairaalan, sekä päiväkodin ja koulun vieressä. Työmaalla työskentelee reilut 500 työntekijää. ”Rakennuspaikka on haasteellinen toimivien sairaaloiden välittömässä läheisyydessä. Yhteistyöllä on kuitenkin mahdollistettu lähes häiriötön sairaalatoiminta. Tätä voidaan pitää erinomaisena saavutuksena, sillä kyseessä on HUSin historian toiseksi suurin rakennushanke”, projektipäällikkö Lari Warva HUS Kiinteistöt Oy:stä kertoo hankkeen toteutuksesta.

Tiedottaminen ja avoin vuorovaikutus ovat ensisijaisen tärkeitä rakennettaessa tiiviissä ympäristössä. Työmaalla on ollut säännöllinen ja avoin yhteydenpito koko rakentamisen ajan sairaaloiden ja vieressä toimivien Keinumäen koulun ja Jorvin päiväkodin kanssa.

Hankkeessa huomioidaan vähähiilisyys HUSin ympäristöohjelman mukaisesti – rakennus ei hukkaa energiaa

Energian viisas käyttö on kestävän kehityksen edellytys. Rakennusten käyttö aiheuttaa noin 32 % energiakulutuksesta ja noin 30 % hiilidioksidipäästöistä. Käytönaikaisen energiaoptimoinnin avulla sekä ylläpidetään käyttäjille miellyttäviä olosuhteita että minimoidaan energiankulutuksen ympäristövaikutuksia.

Jorvin sairaalan uudisrakennuksen suunnitteluratkaisuja on ohjannut energiatehokkuus. Hankesuunnittelu- vaiheessa on toteutettu tarkasteluja sairaalan energiaa käyttävistä järjestelmistä sekä mahdollisuuksista kierrättää hukkalämpöä ja tehostaa lämmön talteenottoa. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota laitevalintojen energiatehokkuuteen. Näitä ovat esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden tehokas lämmöntalteenotto ja puhallinmoottoreiden tyypit sekä eri järjestelmien sähkömoottoreiden energiatehokkuus. Energian kulutuksia pyritään mittaamaan riittävästi käyttökohteittain, jotta mahdollistetaan tarkempi energian käytön seuranta.

Uuteen rakennukseen asennetaan aurinkosähköjärjestelmä. Lämmityksen ja jäähdytyksen energia tuotetaan pääosin lämpöpumppuratkaisulla. Rakennuksen jatkuvaa jäähdytystä tarvitsevien tilojen ja laitteiden jäähdytys hoidetaan lämpöpumpuilla ja vedenjäähdytyskoneilla. Tällöin voidaan hyödyntää kylminä vuodenaikoina vapaajäähdytystä. Koneiden lauhdelämpöä käytetään lämmitystarkoituksiin mm. pesuhuoneiden lattialämmitykseen, lämpimän käyttöveden esilämmitykseen ja pihasulatuksiin. Tiloissa, joissa ei oleskella jatkuvasti, kuten tietyt toimistot, ilmanvaihto suunnitellaan tarpeenmukaisen ilmanvaihdon periaatteella.

Uusi osastorakennus tehdään asiakasta kuunnellen

Jorvin uuden osastorakennushankkeen tavoitteena on rakentaa yhtenäiset, nykyaikaiset ja toimintaa tukevat tilat, joissa HUSin strategian mukainen erikoisalojen hoito voidaan toteuttaa. Hyvällä tilojen ja toimintojen suunnittelulla on tarkoitus turvata potilaille korkeatasoinen, laadukas ja turvallinen sekä potilaslähtöinen hoito. Henkilökunnalle suunnitellaan houkutteleva ja motivoiva työympäristö, jossa huomioidaan toiminnan sujuvuus ja turvallinen työympäristö sekä yhteistyötä tukeva kokonaisuus sidosryhmien kanssa. Potilaiden kokemus otetaan mukaan suunnitteluun hankkeen eri vaiheissa muun muassa mallitilatyöskentelyssä.

Hankkeessa huomioidaan rakennuksen tehokas käyttö suunnittelemalla muuntojoustavat ja monikäyttöiset tilat. Tilojen suunnittelussa huomioidaan myös eri toimintojen läheisyyden tuoma hyöty, jonka tavoitteena on potilasturvallisuuden lisääminen sekä yhteistyön helpottaminen eri toimijoiden kesken. Osastot suunnitellaan isompiin osastokokonaisuuksiin, jotta mahdollistetaan sairaansijojen joustava käyttö erikoisalojen kesken. Nykyaikaisen sairaalasuunnittelun linjausten mukaisesti osastoille suunnitellaan pääosin yhden hengen potilashuoneita.

Sairaalan uuteen viisi kerrosta ja kellarikerroksen sisältävään osastorakennukseen sijoittuvat muun muassa uusi pääaula, aikuisten ja lasten osastot, lasten vastaanotot, synnytysosasto, kuvantamistiloja sekä sairaalakampuksen toimintaa tukevia tiloja. Uuden osastorakennuksen kokonaispinta-ala on 50 000 bruttoneliömetriä.

Saku Sipola, toimitusjohtaja, SRV, p. 040 551 5953, saku.sipola@srv.fi   
Heli Pulkkinen, viestinnän asiantuntija, SRV, p. 050 411 0787, heli.pulkkinen@srv.fi 
HUS viestintä, p. 050 427 2875, viestinta@hus.fi 

Tiedotteen liitteenä oleva kuva: Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy, UKI Arkkitehdit Oy, HUS, SRV

Jakelu: 

Tiedotusvälineet 

www.srv.fi  

Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta: 

Facebook   LinkedInX  Instagram 

SRV lyhyesti

SRV on suomalainen rakennusalan kehittäjä ja uudistaja. Rakennamme kestävämpää ja vastuullisempaa, taloudellista arvoa vaalivaa sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin huomioivaa kaupunkiympäristöä. Kutsumme tätä lähestymistä elinkaariviisaudeksi. Tuomme aidon innostuksen ja läsnäolon mukanamme jokaiseen kohtaamiseen, ja kuunteleminen on yksi tärkeimmistä tavoistamme toimia. Sillä uskomme siihen, että vain keskustelun kautta maailma voi muuttua.

Olemme vuonna 1987 perustettu, Helsingin pörssissä listattu yhtiö. Toimimme kasvukeskuksissa Suomessa. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli 610 miljoonaa euroa. Noin 800 SRV:läisen lisäksi työllistimme noin 3 300 kumppanin verkoston.

SRV – Elämäsi rakentaja