Kohteen tiedot
SRV:n rakentamaa Telia Helsinki Data Centeriä voi kutsua maailmanluokan datakeskukseksi. Valmistuttuaan rakennus on tekniikaltaan Euroopan modernein ja laajuudeltaan Pohjoismaiden suurin. Energiatehokas keskus on toiminut täysin keskeytyksessä ilman yhtäkään tilojen käyttäjiin vaikuttavaa vikatilannetta. Hankkeen vaativuudesta huolimatta aikataulu- ja budjettiraameissa pysyttiin, ja rakennushankkeen työturvallisuuteen panostaminen näkyi asiakkaalle tapaturmien vähyytenä.
Ulkoapäin melko tavalliselta näyttävä rakennus Helsingin Pitäjänmäellä kätkee sisäänsä viimeisen päälle modernin ja energiatehokkaan datakeskuksen. Suurilta osin maan alle rakennettu massiivinen Telia Helsinki Data Center on pinta-alaltaan yli 34 000 neliömetriä, mikä vastaa kahta Eduskuntataloa. Keskuksesta löytyy tilaa jopa 200 000 palvelimelle, ja sen kokonaiskapasiteetti on vähintään 24 megawattia. Data Center on moninkertaistanut Suomessa toimivien yritysten käytettävissä olevan konesalikapasiteetin.
Rakennushankkeen tavoitteena oli luoda korkealaatuiset konesalitilat, jotka tarjoavat joustavat datakeskus- ja pilvipalvelut yritysten ja organisaatioiden monenlaisiin tarpeisiin. Erityistä osaamista vaadittiin talotekniikassa, sillä datakeskukset ovat täynnä tekniikkaa lattiasta kattoon.
Logistisesti haastava sijainti vaati hyvää prosessien hallintaa
Data Centeriä lähdettiin rakentamaan logistisesti haastavaan sijaintiin. Tontti oli ahdas, ja se sijaitsi keskellä kaupunkia. Sijainnin haasteet vaativat projektihenkilöstöltä tarkkuutta ja suunnitelmallisuutta.
”Tontin haastavuuden vuoksi aikataulun ja prosessien hallinta oli tärkeää. Tavaroiden oli tultava työmaalle oikea-aikaisesti ja työtehtävät tehtävä suunnitelman mukaan oikeassa järjestyksessä. Lisäksi tontin ympärillä asuvat naapurit oli huomioitava hyvin”, Helsinki Data Center -hankkeen projektipäällikkö Teemu Lohilahti SRV:ltä kertoo.
Data Centeriä rakennettiin noin kolmen vuoden ajan. Kun rakentamista ja suunnittelua voitiin tehdä samanaikaisesti, se mahdollisti aikataulussa pysymisen.
Toiminnallisuudet optimoitiin heti alusta alkaen datakeskuksen käyttöön
Helsinki Data Center optimoitiin rakenteiltaan ja toiminnallisuuksiltaan heti alusta alkaen datakeskuskäyttöön. Tämä on poikkeavaa siksi, että monesti datakeskukset saatetaan sijoittaa sellaisiin rakennuksiin, jotka ovat olleet aiemmin muussa käytössä.
Valmistumisen yhteydessä Data Centerin toimintojen pystyttämisestä sekä nykyään laitoksen toiminnasta Telialla vastaava Matti Tella on nähnyt läheltä, miten Data Center toimii arjessa ja palvelee käyttäjiään. Lisäksi hänellä on hyvä ymmärrys hankkeen suunnittelua ohjanneista tekijöistä ja ratkaisuista, joihin on päädytty.
”Telia Helsinki Data Center toimii optimaalisesti datakeskuskäytössä. Keskus on toiminut täysin keskeytyksessä ilman yhtäkään tilojen käyttäjiin vaikuttavaa vikatilannetta. Tämä kuvaa hyvin rakennuksen ja sen suunnittelun tasoa, kun kaikki on toiminut jopa tavattoman luotettavasti”, Tella kuvailee.
Vastaavaa datakeskuksen laatutasoa ei löydy muualta Suomesta. Rakennushankkeen laatutaso näkyy sekä suunnittelussa että toteutuksessa.
Energiatehokkuus, muuntojoustavuus ja tietoturva suunnittelun keskiössä
Data Centerin tiloista haluttiin mahdollisimmat joustavat ja muokattavat – ja sitä myötä myös pitkäikäiset.
”Rakentamista ei tehty tarkoituksella kerralla valmiiksi, vaan panostimme rakennuksen muokattavuuteen. Modulaarinen rakentaminen on mahdollistanut tilojen laajentamisen ja muokkaamisen myöhemmin niin, että tilat tukevat mahdollisimman hyvin erilaisia asiakastarpeita”, Tella kertoo.
Rakennushankkeen suunnittelussa panostettiin myös energiatehokkuuteen ja korkeaan tietoturvaan. Tieto-, turvallisuus-, sähkö- ja sammutusjärjestelmät edustavat maailman huipputasoa, ja esimerkiksi palvelinten käytöstä syntyvä hukkalämpö on tarkoitus kerätä talteen. Data Centerille on myönnetty suuri määrä laadusta, ympäristöystävällisyydestä ja turvallisuudesta kertovia sertifikaatteja.
Osaavan henkilöstön lisäksi organisaation tuella on merkitystä
Vaativa hanke sai taakseen osaavan henkilöstön. Rakennushankkeeseen valittiin SRV:ltä monipuolinen osaajajoukko, jonka taidot täydensivät toisiaan. Käytännön arjessa työmaalla keskeiseen rooliin nousi työmaan toiminnan johtaminen.
”Oli vaikuttavaa seurata, miten hyvin työmaapäälliköllä pysyi homma kasassa. Hän tiesi koko ajan, mitä missäkin päin työmaata tapahtuu. Hän vaiheisti asiat hyvin ja sujuvoitti niiden onnistumista oikea-aikaisesti”, Tella muistelee.
Osaajien lisäksi myös heidän takanaan olevalla organisaatiolla on merkitystä hankkeen onnistumiseen.
”SRV:n mittakaava yrityksenä mahdollisti ripeän reagoinnin myös sellaisiin asioihin, joita ei ollut ennalta suunniteltu. Hankkeen osaavalla henkilöstöllä oli hyvä verkosto takana.”
Työturvallisuudesta huolehdittiin tarkasti ja määrätietoisesti
Työturvallisuus otettiin hankkeessa vakavasti, ja se näkyi myös asiakkaalle muun muassa tapaturmien vähäisenä määränä.
”Työturvallisuuden huomiointi hankkeessa oli vaikuttavaa toimintaa – niin järjestelmällistä ja syvälle menevää. Tapaturmien vähyys ei ollut mikään tuuriasia, vaan määrätietoisen toiminnan lopputulos. Kaikki työmaalla perehdytettiin alusta alkaen hyvin, tavaroita ei jätetty lojumaan ja ennakointia tehtiin paljon. Myös alihankkijoilta edellytettiin työturvallisuudesta huolehtimista työturvallisuusvastaavan toimesta”, Tella kertoo.
Vaativa datakeskushanke opetti paljon tekijöilleen. Vaikka näin laajasta datakeskushankkeesta oli entuudestaan vasta vähän kokemusta Suomessa, tavoitteet olivat korkealla ja ne saavutettiin onnistuneesti. Telia Helsinki Data Centerin toiminta tulee jatkumaan luotettavasti pitkälle tulevaisuuteen.
Modernien ja maailmanluokan datakeskusten rakentaja
Nykyaikaisten datakeskusten toteuttaminen vaatii erityisosaamista suunnittelusta, talotekniikasta, projektien johtamisesta ja turvaluokiteltujen tilojen rakentamisesta. Olemme toteuttaneet tekniikaltaan Euroopan moderneimman datakeskushankkeen.